Stiri si informatii
M461- O legenda a Uzinei Muscelene
Într-un reportaj din anul 1971, apărut într-un ziar național, se prezentau amănunte despre aprecierea mașinii M 461 din expediția realizată în Afganistan și Pakistan.
Curse care s-au făcut cu celași pilot, Ion Irimia, care apoi a participat la cel mai dificil autocros de la Pardubice, din Cehia. Vă redăm materialul apărut în urmă cu 40 de ani: “La agenția economică română din Praga a avut loc recent o întâlnire în cadrul căreia reprezentanții a două expediții științifice cehoslovace,în Afganistan și Pakistan, inginerii Z. Filla și J. Stetina, au prezentat amănunte despre performanțele tehnice realizate de autoturismele de teren românești M-461 folosite de ei în unele expediții în perioada iunie – octombrie 1970.
Cei doi ingineri au făcut aprecieri elogioase la adresa calităților tehnice ale acestor mașini, care au pornit în aceste expediții fără a necesita în prealabil o pregătire specială. A fost parcurs un traseu de circa 25.000 Km, aproape o treime din aceasta efectuăndu-se în condiții de teren și de climă extrem de dificile. Aproape 3000 de km s-au parcurs prin locuri nestrăbătute anetrior de vreo altă mașină.
S-au parcurs zone întinse cu o temperatură de plus 50 de grade Celsius, mari porțiun cu nisip excesiv și cu vânturi uscate. S-au atins altitudini de până la 3800 de metri, s-au traversat albii de râuri, fără poduri, cu apa de până la un metru adâncime, s-au escaladat vârfuri de munți cu pante abrupte. În pofida acestor condiții neobișnuit de grele, niciunul din cele douăa autoturisme M-461 nu a înregistrat vreo defecțiune. Ele s-au comportat excelent – au arătat cei doi ingineri – fără a necesita reglaje suplimentare.
La încheierea expedițiilor, cele două autoturisme românești au fost supuse unei scurte revizii, după care au reintrat în exploatarea normală. Unul dintre ele, condus de tehnicianul Ion Irimia, a participat la dificilul autocros de la Pardubice, unde a obținut locul al doilea, clasându-se înaintea multor mașini de teren aparținând unor firme renumiet, și special pregătite pentru prețioasele probe ale autocreosului.
Aprecierile elogioase făcute de exploratori reprezintă un nou certificat de calitate pe care îl capătă tânăra noastră industrie de automobile reflectă creșterea prestigiului pe care l-au câștigat în lume prin produsele lor constructorii de autoturisme de teren din Câmpulung Muscel.”
Trebuie amintit că expedițiile științifice din Afganistan erau în perioadă plină de război. Piloții erau la fiecare cursă în fața tancurilor și se gândeau în orice moment că nu vor mai reveni în șară. Cu toate acestea, expediția a fost una reușită și apreciată.