Stiri si informatii
POVESTEA UNUI ARO AL ARMATEI ROMÂNE: MAI BUN DECÂT UN LAND ROVER, CÂŞTIGĂTOR DE RALIURI ŞI NELIPSIT DIN RAIDURI ÎN AFRICA ŞI HIMALAYA
Acest model de Aro are în spate o poveste plină de aventuri cum puţini oameni se pot lăuda. Este al patrulea prototip făcut de Uzina Aro de la Muscel, uzină care înainte se numea Întreprinderea mecanică Muscel. Chiar denumirea modelului este o scurtă carte de vizită: M de al Muscel, 4 – al patrulea prototip fabricat, iar 61 – anul începerii proiectării modelului. Aro M 461 a fost produs în perioada 1964-1975 în peste 80.000 de exemplare şi a fost primul model exportat.
A fost făcut special pentru armata română, dar, în timp, a ajuns pe mâinile mai multor proprietari din toată Europa.
În 1971 participa la un raid transafrican de circa 20.000 de km, iar un an mai târziu, un echipaj din Cehia făcea un raid de peste 25.000 de kilometri prin Munţii Himalaya. Tot în 72 a câştigat două raliuri – unul la Prato, în Italia, în faţa a 66 de concurenţi, iar altul în SUA. Raliul din State s-a numit „Fii plajelor” şi pilotul care a câştigat raliul a declarat presei, la sfârşitul competiţiei, că „Aro, prietenul meu, m-a ascultat”. A făcut „praf” un Land Rover şi un Range Rover Vasile Petruşel povesteşte mândru că Aro-ul său a înregistrat un succes de milioane în 1972. Revista germană „Hobby” a testat, timp de 6 zile, prin munţi şi prin poligonul militar, mai multe mărci de maşini de mare prestigiu şi spre surprinderea multora, „Zimbrul carpatin” a ieşit primul. A făcut „praf” un Range Rover, un Nissan Patrol KL 60, un Land Rover 88 și un Volkwagen 181.
Valoarea de catalog a „Zimbrului carpatin”, estimată de italieni, este de circa 12.000 de euro. „Maşina are piese originale sută la sută, inclusiv anvelope româneşti, Danubiana. Nu are încă nevoie să fie restaurată şi e o maşină cu care mă mândresc şi pe care o scot la plimbare”, încheie clujeanul.