Stiri si informatii
Vehiculele istorice ar putea fi trase pe dreapta
Un proiect de Ordonanță de guvern apărut în presă la finalul lunii iulie și care ar urma să fie pus in aplicare pentru modificarea Codului fiscal în următoarele zile prevede eliminarea scutirii de la plata impozitului pe mijloacele de transport a patrimoniului tehnic și cultural al României – vehiculele istorice, transmite Retromobil Club România.
Patrimoniul de vehicule istorice al României numără în prezent cca. 10.900 de autovehicule înmatriculate care au fost atestate ca vehicule istorice de către Retromobil Club România – asociația națională a proprietarilor și restauratorilor de vehicule istorice și autoritatea națională F.I.V.A. cu atribuții legale în eliberarea atestatului de vehicul istoric.
Retromobil Club România reunește 4.200 de membri colecționari de vehicule istorice. În condițiile în care nici un muzeu de stat din România sau altă instituție publică nu deține vreun vehicul istoric în stare de funcționare, Retromobil Club România și-a asumat misiunea de a crea cel mai mare muzeu pe roți funcțional din România, pe care il menține în funcțiune, prin mijloace financiare proprii- cele ale colecționarilor proprietari de vehicule istorice- reușind astfel să prezinte în mod gratuit publicului din România de un sfert de secol an de an mii de de vehicule istorice într-un efort continuu de educare pentru păstrarea unui patrimoniu tehnic național.
Retromobil Club România și-a asumat misiunea de a păstra vie istoria industriei românești de autovehicule care a produs de-a lungul anilor zeci de modele de automobile, camioane, autospeciale, tractoare, autobuze, motorete, motociclete, întelegând prea bine faptul că păstrarea și prezentarea acestora la evenimentele sale face parte dintr-un demers absolut necesar pentru educarea tinerelor generații în vederea cunoașterii unor realizări din trecutul țării lor cu care să se poată mândri, practic o istorie scrisă de bunicii și părinții noștri.
Sursa citată exemplifică aplicarea prevederilor din OG prin câteva niveluri ale impozitelor pentru autovehicule (rare) românești sau centenare aflate în colecția membrilor clubului:
– ARO 243D – 6.051 lei,
– Autobuz Roman RD 111, 1641.51 lei,
– Autocamion DAC 444 T, 1071.84 lei,
– Cadillac V12 (1937) – 10.350 lei,
– Ford A (1929) – 6.051 lei,
– Packard Super 8 (1948) – 9.315 lei,
– Plymouth P2 (1936) – 6.051 lei.
Retromobil Club România cere guvernului României menținerea scutirii de la plata impozitului pe mijloacele de transport pentru vehiculele istorice, aplicabilă în legislația aflată în vigoare, deoarece consideră că aceasta este singura variantă în masură să poată să compenseze parțial cheltuielile considerabile ocazionate de conservarea, restaurarea și prezentarea publică gratuită a vehiculelor istorice, fiind o măsură firească de protecție din partea instituțiilor statului menită să sprijine eforturile considerabile depuse pentru cultivarea pasiunii de colecționare si restaurare a vehiculelor istorice.
„Activitățile asociației noastre asigură păstrarea istoriei auto oferind publicului larg un muzeu în mișcare. Valoarea socială și culturală a vehiculelor istorice constă tocmai în această incredibilă caracteristică de a fi prezente pe drumurile publice într-o stare de funcționare impecabilă. Dacă modificările fiscale s-ar aproba în forma actuală efectul ar fi devastator, așadar cerem Guvernului să adopte o linie consacrată în practica Uniunii Europene menținând actualul regim legal de scutire a vehiculelor istorice de la plata impozitului pe mijloacele de transport”, declară Gabriela Măgureanu, Președinte al Retromobil Club România și Vicepreședinte F.I.V.A.
„Pasiunea și eforturile românilor față de vehiculele istorice sunt în fapt, un bun ambasador al României peste hotare, dovadă fiind numeroasele evenimente internaționale care sunt organizate în țară sau în parteneriat cu ambasadele statelor membre din U.E. dar și faptul că România ocupă în prezent un loc în conducerea Federației Internaționale de Vehicule Antice (F.I.V.A). În timp ce statul finanțează uneori pseudo- activități culturale, Retromobil Club România nu a primit niciodată în cei 25 de ani de activitate nici măcar 1 leu de la stat organizând evenimente precum „Concursul de Eleganță Sinaia” care an de an sunt reflectate de presa națională și internatională” declară Bogdan Coconoiu, Vicepreședinte al Retromobil Club România.
Scutirea de la plata impozitelor pe mijloacele de transport a vehiculelor istorice este o practică existentă în majoritatea statelor europene : Suedia, Italia, Olanda, Cehia, Croația, Franța, Slovacia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Polonia etc. deoarece prin această facilitate este acordat un sprijin posesorilor de vehicule istorice care fac eforturi financiare considerabile să salveze vehiculele vechi de peste 30 de ani de la dispariție.
Retromobil Club România informează pe această cale că a depus la Guvernul României un memoriu pentru modificarea prevederilor acestui proiect și că este deschis la dialog cu autoritățile României cu întreaga sa disponibilitate în vederea identificării celor mai eficiente și mai puțin dăunătoare soluții în privința măsurilor fiscale cu impact în domeniul conservării patrimoniul automobilistic național.
Retromobil Club România îi asigură pe această cale pe toți colecționarii de vehicule istorice din România că va întreprinde toate demersurile legale posibile în relația cu Guvernul României, aflând-se în prima linie de dialog, pentru a suține activitatea și eforturile imense pe care aceștia le fac în vederea păstrarii în cele mai bune condiții a celui mai mare muzeu pe roți al țării.